Manapság a technika olyan gyorsasággal fejlődik, hogy ez az élet minden területére kihatással van. Egy esküvő képi megörökítésében is hatalmas szerepet játszik ez a fejlődés. Amíg régebben videókamerával próbálták meg rögzíteni a nagy nap minden fontos vagy vicces pillanatát a földről, esetleg a tehetősebb jegyespároknak helikopterről videózták az esküvőjük néhány részletét, addig a mai technikával már szinte mindenkinek lehetősége nyílik erre. Picit intrikusan eddig azt gondoltam, hogy csak az áldás érkezik az ég felől, de az elektronika bájos ördöge előbújt a föld alól és jól megváltoztatta ezt az elképzelést.

A mai technikai eszközök segítségével, aki madártávlatból is szeretné, hogy megörökítsék a nagy napot, annak nem kell már olyan nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia. Köszönhetően a legújabb profi repülő videós eszközöknek, a drónoknak, kiváló minőségű és egyedi felvételekkel színesíthetik az esküvői videójukat és idézhetik fel bármikor a nagy nap emlékeit.

Ezek a szolgáltatások ma már elérhető árakon megrendelhetőek.

Amit nagyon fontos tudni a drónok használatát illetően, hogy mindenképpen időjárástól függ, hogy felszállhatnak-e, és emellett csak bizonyos jogszabályok betartása mellett engedélyezett a használatuk.

Ezt természetesen minden esküvői videós cégnek be kell tartania.

Amennyiben a jegyespár nem megrendeli ezt a szolgáltatást, amellyel ma már egyre többen foglalkoznak, hanem valamelyik meghívott vendég készít légi felvételeket egy drónnal, akkor nem árt vele is egyeztetni, hogy azt a jogszabályoknak megfelelően, azokat betartva tegye.

Először is a legfontosabb dolog, hogy a drónok zárt helyiségben nem repülnek.

Azt is mindenképpen fontos egyeztetni a felvételt készítő személlyel, hogy mit örökítsen meg madártávlatból, hiszen nem minden esetben szerencsés, ha a drón ott zümmög a fejük felett, amikor nem biztos, hogy aktuális. 

Az elkészített légi felvételeket bele lehet a későbbiek során illeszteni egy kis videóba, amit a földön készült videó felvételekkel össze lehet kombinálni.

Erre is van lehetőség, ha egy esküvői videóst kérnek fel, hogy készítse el önöknek az esküvői kisfilmjüket, amihez minden alkalommal egy saját maguk által kiválasztott zenével, aláfestés is társul. Ehhez nagyon hasznosak lehetnek a drónnal készített minivideók, hiszen megszínesíthetik vele a saját kis esküvői házimozijukat. Természetesen ezek csak pár másodpercnyi bevágások lesznek, hiszen a legtöbb képi anyag a földön kerül rögzítésre, de mindenképpen feldobja a film hangulatát, ha fentről készített pillanatok is feltűnnek a videóban. Nézzük meg mit és mikor érdemes felvenni a légtérből. A szabadtéren megtartott ceremóniák ideje alatt fontos, hogy ameddig tart a szertartás nem ajánlott drónnal felvételt készíteni. Egyrészről, ha túl alacsonyan repül, hogy a hangot is rögzítse, az kifejezetten zavaró lehet, mind a jegyespár, mind a násznép számára. A násznép a gép zajától nem fogja hallani a szertartás alatt elhangzottakat, és ez elronthatja a ceremónia hangulatát. Másrészről nem az ifjú párra fog szegeződni a figyelem, hanem egészen egyszerűen kifejezve a „légiparádé ellopja a showt” a jegyespártól. 

Ameddig várakozik a násznép a szertartás kezdetére, addig lehet egy-két jó fenti felvételt készíteni a helyszínről, körbe lehet reptetni a mini videós-helikoptert.

Miután vége a szertartásnak, és kijön az ifjú pár a templomból vagy a tanácsházáról, azt is érdemes lehet rögzíteni fentről, hiszen előfordulhat, hogy akkor, ott, a bejárat előtt köszönti őket a násznép egy része. Amennyiben a szülői háztól indul a nászmenet, azt is érdemes lehet megörökíteni. Ha a szertartás és a vacsora helyszíne nem egyezik, ez fordul elő a leggyakrabban, akkor az autók hosszú konvoja is kellemes látványt kínálhat fentről. Ahogy egymás után egy szép összefüggő ünneplő sorban haladnak vagy ha gyalogosan sétálnak át a vendégek az egyik helyszínről a másikra, akkor a nászmenetről készíthetnek kitűnő légifelvételeket. Csoportfotózás alkalmával akár egy szív alakot is formálhatnak, amely az ég felől kifejezetten szépen mutat, ahogy az ifjú pár a középen áll és mindenki integet. Mindenképpen meg kell említeni még az olyan eseményeket, mint a rizs-szórás mókás szokása a templomból kifelé jövet, vagy a jókívánságlufik elengedése, ahogy hófehérre vagy éppen színesre festik arra a néhány pillanatra a kék égboltot. A menyasszonyi csokor eldobásának varázslatos perceiről sosem lehet elég felvételt készíteni. Megannyi csodálatos részletet meg lehet örökíteni madártávlatból. 

Az kiemelten fontos, hogy semmilyen esetben sem lehet kényelmetlen vagy zavaró egy drón használata egy esküvőn.

Ma már több olyan cég is van, akik nem csak felveszik a drónokkal a felvételeket és azokat valamilyen adathordozó, általában pendrive formájában átnyújtják. Ilyenkor az adathordozót általában a megrendelő biztosítja. Ezek a cégek ma már legtöbbször azt is vállalják, hogy ezekből a felvételekből készítenek egy igény szerinti hosszúságú kisfilmet, egy úgynevezett esküvői mozit. Természetesen ezek a kisfilmek időbe telnek, amíg elkészülnek. Előfordulhat, a cég megbízásainak számától is függően, hogy akár több hét is eltelhet, mire elkészül egy ilyen kisfilm. Természetesen az is előfordulhat, hogy más a videós, és más az a személy, aki a drónnal készíti a felvételeket és a későbbiek folyamán kerül összevágásra a két anyag. 

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy ha már megrendelnek egy drónnal készített esküvői videós szolgáltatást, akkor esetleg ugyanattól a videóstól az egész esküvő fotózását és videófelvételét is meg lehet rendelni. Természetesen ez mindig húzósabb összegbe kerül, mint amikor egy barát segít légifelvételeket készíteni a saját kis repülő eszközével, és utána vágatják össze a többi videófelvétellel a kis mozifilmjüket.

Legyen meg a saját kis mozifilmjük életük egyik legfontosabb napjáról, és színesítsék meg néhány drónnal készített felvétellel.