Az esküvői videó elengedhetetlen része a szertartásnak és az azt követő fogadásnak, hiszen a fotókon kívül ez az egy lehetőség van arra, hogy megörökítsük a felejthetetlen pillanatokat mozgókép formájában. Választhatunk profi esküvői videóst vagy operatőrt, aki minden kívánságunkat teljesíti, vagy akár egy amatőrt is, aki vállalja a megtisztelő feladatot. Ha nem akarunk zsákbamacskát, akkor mindenképp szakemberre bízzuk a feladatot. Ennek természetesen megvan az ára is, viszont biztosan kiváló munkát fogunk kézhez kapni. Azonban nem szabad lebecsülni az amatőr kezeket sem, mivel a spontán videók akár jól is elsülhetnek, mint egy fotószalag, tökéletesre vágott és olykor művi videó. Ráadásul az profi szakemberek által készített videók egy kis része borzasztóan unalmas és elcsépelt lehet, hiszen minden esküvőn mindig ugyanazokra a jelenetekre vannak kiélezve, sosincs semmi meglepő fordulat. Az alábbi pontok alapján könnyen el tudjuk dönteni, hogy melyik változatot válasszuk:

Az amatőr videó rejtelmei

A videónak mindig legyen mondanivalója és története, ne csak össze nem illő jelenetek összevágásából álljon. Elengedhetetlen fontosságú a koherencia és az időrendiség. Az elkészítéshez forgatókönyv szükséges, melynek van bevezetése, befejezése és közötte számtalan fontos pillanat. Forgatókönyv nélkül nem fogjuk tudni, hogy mikor kell készen állni, mikor jön olyan mozzanat, amit muszáj felvenni. Ahhoz hogy meglegyen a megfelelő hosszúság és tartalom, minden felhasználható momentumot rögzíteni kell. Gondoljunk csak a fotósokra, akik akár ezer képet is ellőnek ahhoz, hogy pár tökéletes alkotás születhessen.

A jelenetek rögzítéséhez azonban szükséges némi kreativitás is, mint például a rekesz szűkebbre zárásával való játék, a fényes háttér elkapása, ahol a pár sziluettje látszik csak. Felejtsük el a szokványos nézőpontokat és kliséket, merjünk változtatni a bevett szokásokon, unalmas beállításokon! Akárcsak egy jó festmény esetében, itt is fontosak az életképek, mint a gyűrűhúzás, a szülők köszöntése, a menyasszonytánc, a kisgyerekek vidám ugrándozása, vagyis azok a pillanatok, amiket utána újra nézve az ember szemébe könny szökik.

Amit nem szabad szem elől téveszteni

Ha ránk esett a választás, mint videós, akkor a következő dolgokra mindenképpen oda kell figyelnünk, hogy munkánk gyümölcsével az ifjú pár is elégedett legyen. Az időpontokat és helyszíneket jól véssük a fejünkbe. Ha bizonytalanok vagyunk a fényviszonyokban, a hely fekvésében, akkor inkább látogassuk el korábban a helyszínre és informálódjunk. Ne legyenek váratlan fordulatok, mint egy ablak bevillanása, vagy egy torony takarása. Bár a fiatal házaspáré a főszerep a nap folyamán, a násznép is legalább ugyanolyan fontossággal bír, tehát ne csak a párt rögzítsük, hanem minden más momentumot is!  A rokonok és családtagok kihagyása hatalmas bűn, tehát előtte mindenképpen faggassuk ki a párt, hogy időben felismerjük az összes családtagot.

Fontos azt is megtudni, hogy merre lesz a pár vonulási útvonala, melyik ajtón mennek be, melyik ajtón jönnek ki, hol állnak majd a tanuk és az anyakönyvvezető, honnan jön majd a fény. Ezek alapján kell megtalálni a kamerának a legmegfelelőbb helyet, a legtökéletesebb szöget. Ha nem vagyunk biztosak a jó beállításokban, mindenképpen készítsünk tesztfelvételt a ceremónia előtt, amennyiben ez megengedett.

Óvatosan bánjunk a fényekkel és tükröződésekkel. Egy-egy becsillanás pillanatok alatt tönkre tehet egy amúgy tökéletes felvételt is. Ha fényes háttér előtt szeretnénk forgatni, akkor szinte biztos, hogy ki fog égni a kép, ezeket a helyszíneket inkább kerüljük. Ebben az esetben az intelligensebb gépek egyből korrigálnak, ezzel viszont szintén használhatatlanná válik a videó, hiszen fekete pacává változnak az arcok. Vannak azonban olyan fények, melyeket kár lenne elszalasztani, mint a pezsgő buborékjainak csillogása, a gyűrűk fényjátéka, a menyasszony csillogó ékszerei, esetleg a ragyogó sminkje. A becsillogások legnagyobb ellensége a polárszűrő, mely nem a káros UV sugarakat, hanem az oda nem illő fényhullámokat és zajokat hivatott kiszűrni. Használatakor nem árt újra kalibrálni műszereink színbeállításait, mert a fehér árnyalatok könnyen fakó szürkévé válhatnak.

Nincsen annál kellemetlenebb dolog, mikor kevés a tárhely ahhoz, hogy a teljes tervezett képanyagot rögzítsük. Erre nem árt előre felkészülni. Fontos rákérdezni, hogy mennyi ideig fog tartani egy-egy esemény, van-e mód esetlegesen memóriakártyát, kazettát cserélni, tárhelyet bővíteni. Arra is vigyázzunk, nehogy a már felvett anyagra vegyünk fel más jeleneteket. A felvett anyagokat mindig címkézzük fel, így ez a probléma egyszerűen nem fordulhat elő. Időt spórolhatunk azzal, ha SP módról LP módra váltunk, amennyiben már nagyon kevés a tárhelyünk, illetve tudunk HD-ről SD-re is váltani, de mindkettő esetben romlani fog a felvétel minősége, így érdemes némi plusz szabad helyet fenntartani ezek elkerülése végett, ezek elsősorban szalagra vett anyagokra lehet igaz. Ha mégsem kerülhető el a machinálás, akkor sem lesz számottevő a képromlás, amennyiben egy mezei tévén nézzük vissza a felvételeket. Ne csak a plusz szabad helyre törekedjünk, hanem a megfelelő töltöttségre is. Nincs annál cikibb, ha eszközünk idő előtt adja be az unalmast. Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű akkumulátort és töltőt, hosszabbítót és hálózati kábelt is, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Ne érjen meglepetés akkor sem, ha pl. a házasságkötő teremben nem találunk konnektort.

Ha profi esküvői videós stábra vágyunk

A profi esküvői videós stáb felkérése nem azt jelenti, hogy a fentebb taglalt bakik ne fordulnának elő, bár kevesebb rá az esély. Áramszünet esetén ugyanúgy akadályoztatva vannak a munkában. És ne feledjük, hogy mindig történhetnek nem várt események.

A rendező ebben az esetben nem egy történet elmesélésére törekszik, hanem teljes portrét alkot az esküvő egészéről. Ebbe beletartoznak kisebb riportok vagy elbeszélgetések egy-egy családtaggal, aktív cselekmények, mint a menyasszonyi tánc, de akár kulisszatitkok is, mint a menyasszony vagy a vőlegény készülődése, érzései, benyomásai. A szakemberek órákig tartó utómunkálatokkal varázsolják a részeket egésszé. Mivel az ilyen jellegű videók elkészítése nagyon hosszadalmas utómunkát igényel, ezért jócskán megkérik az árát is. Megéri azonban ezt a megoldást választanunk, mert cserébe örök életre szóló, maradandó emléket kapunk.

A mozgóképek mellett azonban másféle videót is kérhetünk. Ez az úgynevezett fényképekből készült bemutató film, vagy slideshow. Ehhez videókra kevésbé, fényképekre viszont annál inkább szükség van. (Bár napjainkban a régi videófelvételek képeit kimerevítve, ugyanúgy készülhetnek képkockák, ámbár rosszabb minőségben.) A vetítést különleges effektekkel és zenei aláfestéssel teszik még izgalmasabbá. Ezeket a kisfilmeket a vacsora előtt, esetleg közben is le lehet vetíteni, mintegy elmesélve a pár életútját.

A jó Slideshow-hoz vezető út

A slideshow általában mindig valamilyen tematikára épül. Ez lehet kronologikus, vagyis akár a párok gyermekkorától is indulhat, ezt követheti a megismerkedés folyamata, majd a közös élmények bemutatása. A szülők bizonyára kacagni fognak, mikor visszanézik a totyogós képeinket, vagy az első születésnapi gyertya elfújását. A volt osztálytársak és gyermekkori barátok is kuncogni fognak, ha meglátják fiatalkori képmásukat. A nosztalgikus hangulattal mindenki arcára mosolyt csalhatunk, egyszerűen kihagyhatatlan momentuma az esküvőnek. A megismerkedés története ugyanolyan fontos eleme az esküvői vetítésnek, hiszen nem mindenki vesz részt minden jeles eseményen, ami életünk során történik, így viszont bepótolhatják a lemaradást. Az első csók, az első nyaralás, az első karácsony mind-mind vonzza a kíváncsi tekinteteket. A mai világ a szelfik világa, így fényképekből biztosan nem lesz hiány. Tessék előkapni a farzsebből a titkos, lopott pillanatokat! A közös élmények összeválogatása a pároknak is izgalmas lehet, hiszen újra élik a megismételhetetlenek hitt pillanatokat és élményeket.

A képek forgatagát tarkíthatjuk odaillő frappáns idézetekkel is, csak ügyeljünk arra, hogy a felirat mindenki számára olvasható legyen. A romantikusok figyelmébe ajánljuk a vers idézeteket. A zenével ugyancsak lehet játszani, hiszen szinte korlátlan lehetőség nyílik a megfelelő számok összeválogatására.

A jó slideshow elkészítésében az időzítés elengedhetetlen. Borzasztóan unalmas lenne, ha a vendégek egy órán keresztül a csecsemőkori képeinket nézegetnék. Ezt megelőzően gyakran váltsunk a témák között és vigyázzunk, hogy a teljes videó hossza ne haladja meg a 4-5 percet. Ha megvannak a képek, rátaláltunk az odaillő zenékre is, akkor akár mi magunk is elkészíthetjük a videót, miután letöltöttük az interneten rendelkezésünkre álló slideshow-videókészítő programot (lsd. Slide Show Movie Maker vagy Microsoft Photo Story). Szerencsénkre a programok letöltése általában ingyenes, akárcsak a zenei vágóprogram: az Audacity beszerzése. A vetítéshez már csak laptopra, projectorra és kivetítő vászonra van szükségünk. Az éles vetítés előtt érdemes tesztvetítést csinálni a hibalehetőségek kiszűrésére, hogy bőgés helyett ne lebőgés legyen a vége.

Trónon a drón

A modern technika fejlődésével a földi eseményeket égbe emeltük egy picinyke, berregő berendezés: a drón segítségével. A madártávlatból való videókészítés a videózás tetőfokává nőtte ki magát, azonban egyelőre csak kevés operatőr büszkélkedhet vele, hiszen egy komolyabb gép finanszírozása nem két fillér. Ráadásul igencsak finom szerkezetről beszélünk, ami nagyon sérülékeny és így hatalmas rizikóval jár az ilyen jellegű videók készítése. Azok a szakemberek, akik efféle csúcstechnológiával dolgoznak, már jó pár éve benne vannak a szakmában és professzionális videók készítésére specializálódtak, így cseppet sem kell aggódnunk, ha őket bízzuk meg a feladattal. Azon túl ők is szívesen vállalják a teljes utómunkát, így nem kell mást tennünk csak szépen pózolni. Drónt akár bérelni is tudunk, ha rendelkezünk megfelelő használati tapasztalattal.

Bármelyik variációt is választjuk, előzetesen mindenképp tájékozódjunk a szolgáltatások minőségéről, illetve áráról. Csak olyan szakembert válasszunk, akinek több referenciája is van. Szerencsénkre a referencia anyagok mindenki számára elérhetőek, így könnyebben tudunk döntést hozni.