Egy profi esküvői fotós mindig egy költséges pont a tervezett esküvői kiadások listáján. Azt már szinte minden ifjú pár tudja, hogy ha jó fényképeket szeretnének az esküvőjükről, amelyek évek múlva is mosolyt csalnak arcukra és örömkönnyeket szemükbe, akkor ennél a résznél nem szabad spórolni. Természetes, hogy előzetesen szeretnék tudni a pontos költségeket, hogy mire is számítsanak. Általában az összköltség 10-15 %-át szánják erre a célra, ami nagyságrendileg százezer és félmillió forint közé szorítkozik, de ez egyénektől és egy esküvő teljes költségvetésétől függően változhat. Ebben a sávban már biztosan mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő profi esküvői fotóst.

Amikor fotóst keresnek, mindenekelőtt megkérdezik az ismerősöket, hogy tudnak-e valakit a családi vagy baráti körben, aki profi és jó fényképeket készít, esetleges kedvezmények reményében. Ha ez nem működik, akkor jönnek azok az ismerősök, akik már összeházasodtak, ha lehet a közelmúltban, hátha ők tudnak ajánlani valakit, aki megbízható. Ha ez az út sem járható, akkor a következő lépés az internetes böngészés, elvégre a fejlett technika korában élnek. Megírják az „ajánlatkéréseket” és várják a legmegfelelőbb visszajelzést arra, hogy miért az a fotós legyen a végső befutó.

Érdemes minél több esküvői fotós honlapját megnézni.

Az ár/érték arány olykor csalóka is lehet, de éppen ezért fontos tájékozódni többfelé is. Ha a fotós saját honlapján fel vannak tüntetve az árak, akkor mellette érdemes még megnézni, hogy milyen referenciával rendelkezik és a galéria fülre is kattintsanak rá, hogy milyen stílusúak az esküvői fotói.

Természetesen ennek egyeznie kell a jegyespár ízlésével.

Ha ezek után megfelelőnek találják az ajánlatot és a feltételeket a fotózásra, akkor kérjenek tőle mindenképpen egy személyes találkozót és minden további részletet beszéljenek meg vele személyesen.

Általában minden fotósnak van többféle választható esküvői csomagja.

Egy esküvői fotós, az árainak a meghatározásánál megpróbálja a saját lehetséges ügyfélkörét behatárolni. Nem mindegyik esküvői fotós ugyanazt az ügyfélréteget célozza meg az ajánlataival. Ma már elég nagy túlkínálat van ezen a szakmai területen is, a technikai eszközök fejlődésének skálája miatt elég népszerű kereseti forrás lett az esküvői fotózás. 

A profi esküvői fotósok nagy többsége a tudásuk bővülésével és a tapasztalatuk által igyekeznek egyre tehetősebb párok számára vonzóvá válni.

 Hiszen nekik nagyobb eséllyel tudnak kiemelt árajánlatokat kidolgozni. Vannak olyan jegyespárok, akiknek a magasabb ár vonzó lehet, mert úgy gondolják, hogy ezért az árért egy exkluzív, kiemelt szintű szolgáltatást várhatnak el. Így az esküvői fotós piacon van igény a drágábban dolgozó esküvői fotósokra. A tudás, a tapasztalat, a jó referenciák, a kreativitás vagy a technikai felszerelésük által az esküvői fényképészek többsége jelentősen magas ár fekvésen próbálja elérni, hogy csak olyan, gazdagabb ügyfélkör keresse meg őket, akik hajlandóak nagyobb összeget kifizetni az esküvői fotózásért. Egy ilyen ár fekvéssel dolgozó fotósnak mindenben a legmagasabb szintű és színvonalú, tökéletes szolgáltatást kell, hogy nyújtson. Az alacsonyabb áron dolgozó fotósok egyáltalán nem biztos, hogy bármivel is gyengébbek vagy rosszabbak, egyszerűen lehet, hogy ők nem szeretnének ennek az ügyfélkörnek dolgozni. Ezért más kategóriájú és más ár fekvésű szolgáltatásokkal dolgoznak. Természetesen minden fotós maga dönti el, hogy milyen ügyfélkört alakít ki magának, mennyit kér a szolgáltatásáért, és azt is, hogy ebbe mi tartozik bele. 

Nézzünk mögé, hogy milyen külső tényezők határozhatják meg egy esküvői fotózás árát?

Az első és legfontosabb tényező, az esküvő időpontja. Alapjában az esküvői főszezonban magasabbak az árak, hiszen ilyenkor egy profi fotós naptára még a nagy konkurenciában is hamar betelik, akár már egy évre előre is le lehet foglalva egy-egy időpont. Az elő- és utószezonban már könnyebben találnak profi esküvői fényképészt a jegyespárok, mert ilyenkor a jobb fotósok naptára is szellősebb.

 Ebben az időszakban általában könnyebben hajlanak arra is, hogy valamennyi kedvezményt adjanak a jegyeseknek. Évszakoktól függetlenül mindig a szombati esküvői napok a legnépszerűbbek. Az esküvői fotósok azzal számolnak, hogy a szombatjaik teljesen le lesznek foglalva, csak nagyon különleges esetben engednek az áraikból. Vannak azonban hétköznapi esküvők, sőt egyre gyakoribbak a vasárnap napközbeni lakodalmak is. Ebben az esetben is lényegesen jobb alkupozícióban vannak a párok, és előfordulhat, hogy kedvezményesebb áron érhetnek el egy profi fotóst.

Az esküvő helyszíne is meghatározó szerepet kap az árak megszabásánál. A fővárosi esküvői fotósok árai mindig magasabbak a vidéki fényképészek árainál. 

Ma már egyre elterjedtebb szokás, hogy nem egy profi fotós dolgozik egy esküvőn, hanem kettő.

A legnépszerűbb ebben az esetben, amikor egy pár, vagyis egy férfi és egy nő készít fotókat. Az előkészületeknél, ez igen hasznos lehet, hiszen a hölgy bemehet fotózni a menyasszonyhoz, a férfitag pedig a vőlegényhez. Ezzel olyan képeket is készíthetnek, amelyeket más körülmények között lehetetlen lenne megörökíteni. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy több fotós többet lát alapon olyan előnyökkel is jár, hogy amíg az egyikük a biztos szögekből igyekszik az esküvő minden momentumát megörökíteni, addig a másik fényképész izgalmasabb szögekből, más helyekről fotózva kivárhatja a legjobb pillanatokat. Így ugyanazt a csodálatos részletet több szempontból is lencsevégre kaphatják. Azonban a két esküvői fotósnak magasabb ára van, ami jelentősen növeli az esküvői fotózás díját.

Nagyságrendileg 30 és 60 %-kal kell több költségre számítani.

Ellenben több fotójuk lesz, mint alapesetben egy fotósnál, nem beszélve az előbb említett extra lehetőségekről.

Némelyik profi fotós óradíjjal dolgozik, ilyenkor sok esetben előfordulhat, hogy az esküvői fotózás árát megnöveli, ha több rendelkezésre állást várnak el az esküvői fotóstól. Ha szűkösebb az esküvői költségvetés, akkor érdemes végiggondolni, hogy a nagy nap mely számukra legfontosabb eseményeinek kérik a megörökítését. Az esküvői fotós általában a készülődéstől a menyasszonytáncig minden fontos pillanatot megörökít, de a bulira, a menyasszonytánc után már nem mindenki szokta a fotóst marasztalni. 

Az esküvői fotósok mostanában már leggyakrabban esküvői albumba, fotókönyvbe rendezve adják át az esküvőről készített fotókat.

Ezeknek a fotókönyveknek az árát beépítik az áraikba, amelyek költsége a könyv minőségétől és a fotók számától is változhat. Ezen kívül van, amikor csak azt kéri a jegyespár, hogy valamilyen adathordozón, esetleg tárhelyen keresztül, digitális formátumban adják át az elkészült fotókat, így a párok maguk dönthetik el, hogy milyen kézzel fogható módon láthassák majd vissza a fotóikat, cserébe viszont alacsonyabban tudják tartani a költségeiket.

Az esküvői fotósok általában csomagba foglalva kínálják szolgáltatásaikat, persze ezt is fotósa válogatja.

Így sokkal könnyebb bemutatni az áraikat, és természetesen megkönnyítik a választást a jegyespárok számára. Ezen kívül igyekeznek egyértelművé tenni, hogy mik azok a szolgáltatások, amelyek beletartoznak abba az árkategóriába, amelyet kínálnak, és fel akarják hívni a figyelmet minden választható szolgáltatásukra.

Alap csomag

Az esküvői fotósok alap csomagja általában a minimális szolgáltatásokat tartalmazza, beletartozik a kiszállás költsége, az étel és italfogyasztásuk, és az a díjazás, amennyiért elvállalják egy esküvő fotózását. Ettől az ártól esetlegesen a főszezonon kívül, vagy a szombattól eltérő napon szoktak eltérni. Egy ilyen alapcsomag árába az esküvő időtartamától és a létszámától függően kerülnek az árak meghatározásra. Például egy olyan kisebb csomag, amely egy szertartás fotózását, egy egyórás kreatív fotózást, nagyságrendileg 100-150 teljes értékű kép adathordozón történő átadását, csoportképek készítését és 30-50 db 10×15 cm-es előhívott fotót tartalmaznak, legkevesebb 70-90 ezer forinttól találhatnak. Ez egy kisebb, költséghatékonyabb esküvő esetében nyújthat praktikus megoldást. Persze a minőség után nem árt utánanézni a választás előtt.

Egy normál, alap esküvői fotó csomag, amely egy szertartás fotózását, csoportképek készítését, két óra kreatív fotózást tetszőleges helyszínen, 300 db teljes méretű digitális fotót egy DVD lemezen átadva egyéni borítóval, és 30 db kiválogatott, 10×15-ös méretben előhívott fotót tartalmaz, minőségtől függően minimum 100 ezer forint költségtől lehet számolni.
Természetesen sok jegyespár nemcsak a ceremónia fotózását és a kreatív fotózást szeretné örök emlékké tenni, hanem a készülődést, a vacsorát és a buli jó hangulatát egyaránt. Manapság egyre többen kérnek jegyes fotózásra is árajánlatot. Ebben az esetben az esküvői fotósok magasabb árú és tartalmú csomagokat szoktak kínálni, vagy egyéni árajánlatot készítenek az igények szerint. Ezek a csomagok lépcsőzetesen tartalmaznak egyre több szolgáltatást.  

Teljes esküvői csomag

Egy teljes esküvői csomag, amely tartalmazza a készülődéstől kezdve az összes ceremónia fotózását a csoportképekkel együtt, a vacsorától a lakodalmi fergetegig minden fontos és mókás pillanat megörökítését, több száz fotót adathordozón, valamint előhivatva is száz darabot, digitális vagy kézi fotóalbumot, körülbelül 200-250 ezer forintnak megfelelő összegtől vállalnak a fotósok. A határ a csillagos ég, akár félmillió forint feletti összeg is lehet az extráktól függően.

Vannak olyan esküvői fotósok is, akik az alap csomagjaikon túl nem több szolgáltatást tartalmazó csomagokat kínálnak, hanem hosszabb rendelkezésre állási időt biztosítanak, egyénileg kiszámított óradíj fejében. 

Esküvői fényképészek

Akik nem csomagajánlatokban gondolkodnak, azoknak ajánljuk azokat az esküvői fényképészeket, akik az esküvő eseményeit külön beárazva, vagy egyedi óradíj alapján kínálják elszámolásra. Így kiválaszthatják, hogy milyen eseményekre szeretnének profi fotóst hívni. Fontos megjegyezni, hogy az esküvői főszezonban meghatároznak olyan időkereteket, ahol egy minimum összegért megéri elvállalniuk egy-egy fotózást. 

Van lehetőség csak szertartás fotózásra, erre nagyságrendileg 30-40 ezer forinttól kell készülni. Készülődést és csoportképeket 15 ezer forinttól, jegyes-fotózást 30 ezer forinttól vállalnak a fotósok. Vacsora fotózást 25 ezer forinttól találhatnak már, de nagyban függ az ára attól, hogy meddig kérik a fotózást, így akár többszörösébe is kerülhet. Kreatív fotózásra 50-60 ezer forinttal érdemes legalább készülni. Ezen felül még számolni kell az előhivatás későbbi költségével, valamint, ha albumot, fotókönyvet szeretnének, azok is mind plusz kiadást jelentenek a későbbiek folyamán. 

Vannak olyan esküvői fotósok, akik csak a teljes megörökítését vállalják egy esküvőnek, így nekik nincsen csomagjuk vagy óradíjuk, ez az ajánlatuk, egy olyan all inclusive szett. Természetesen ez is egyedi igényeknek megfelelően, ajánlatkérésre van összeállítva, így az ára többszáz ezer forintnyi összeget meghaladhatja. Ez a lehetőség kiváló lehetőséget biztosít azoknak a jegyespároknak, akik nagyon extra fotós csomagot szeretnének az esküvőjükre.

Minden jegyes pár a saját igénye, költségkerete alapján hozza meg a döntéseit. Mégis ami talán a legfontosabb, hogy az emlékek megmaradnak, de nem az esküvői ruhájuk, a zene, vagy éppen az esküvői dekoráció, esetleg az ültetőkártya lesznek a kézzel fogható emlékeik, amiről visszaidézik a csodálatos pillanatait ennek a varázslatos és egyedi ünnepnek, hanem az esküvői fotóik. Ezért nem mindegy, hogy milyen profi az esküvői fotós, akire a választásuk esik.