Bizonyára, aki megélte már élete legszebb napját, az esküvőjét, tisztában van azzal, mennyi dologgal is jár ez valójában. Ezt csak az érheti meg igazán, aki maga is benne volt, vagy esetleg benne van ebben a cipőben.

Az ember általában mit sem sejtve boldogan kimondja az eljegyzésnél az igent, de arra nem számít mibe is fog belecsöppenni az elkövetkezendő időben. Rengeteg szervezkedés, rohangálás, a tökéletes szolgáltatók lefoglalása, a ruha kiválasztása, smink, haj, manikűr és még nagyon sokáig sorolhatnám.

De mindközül a legnehezebb rész, hogy a szolgáltatóid valóban megfelelő szakemberek legyenek.

Minden olyan menyasszony, aki járta a témában tudja, hogy évekkel előre kell időpontot egyeztetni a legjobbakkal. Ez első hangzásra furcsán hangozhat, de ennél a fejezetnél ez sajnos így megy. Nem olyan egyszerű ám jó zenekart találni, ahogy vőfélyt vagy dekoratőrt sem. Mindezek mellet az egyik legnehezebb mégis a megfelelő esküvői fotós vagy videós eltalálása.

Ami nagyon fontos, ha szakembert szeretnénk választani, hogy rendelkezzen megfelelő portfólióval, ahol megnézhetjük, végiglapozhatjuk eddigi munkáját.

Azok az emberek, akik nem rendelkeznek ezzel, általában nem nevezhetjük profinak. Ez a saját döntésünk, hogy mennyire fontos számunkra, hogy az adott ember mennyire értsen a feladathoz.

A másik legfontosabb dolog, hogy mindent, és tényleg mindent foglaljunk szerződésbe. Nem egyszer hallottam már olyan esetről, amikor a pár felkért egy szerintük megfelelő embert erre a feladatra, de nem pontosították az elvárásaikat, és emberük lelépett a helyszínről a torta felvágása előtt.

Na, ez az, amit egy profi ember nem csinál.

Volt azonban olyan eset is, amikor szintén nem lett pontosan egyeztetve, és habár a fotós végig maradt, és végig fotózott, a pár a végén nyers fotókat kapott meg egy pendriveon. Elfogadhatatlan az ilyen fajta szolgáltatás, ugyanis ezt, a szomszéd Juliska nénire is nyugodt szívvel rábízhatjuk. Még egyszer hangsúlyozom, hogy mindenképp egyeztessünk mindent! Beszéljük meg meddig maradjon, mik azok a dolgok, amik fontosabbak, és több szögből szeretnénk, ha meg lennének örökítve. Tisztázzuk, hogy mennyi fotó van az árban, és hogy mennyi lesz ezek közül retusálva. Mindenképpen ragaszkodjunk ezek mellett, a nyers fotóanyag átvételéhez is, hiszen ezek között is találhatunk később kincseket.

Érdemes minél több emberrel felvenni a kapcsolatot, elmondani az elképzeléseiket és árajánlatot kérni, hogy kirajzolódhasson bennünk, melyik lehetőség lehet számunkra a legjobb.

Ne ijedjünk meg, ha hatalmas összeget mondanak az árra, kezeljük higgadtan a helyzetet. Ez csak egy választási lehetőség, nem muszáj elfogadnunk. Mi választjuk ki a szolgáltatót, és jobb esetben nem ő minket. Véleményem szerint, azonban ha nagy költségkeretet áldozunk az eseményre, nem érdemes ezen spórolni, hiszen az a rengeteg készülődés, az a rengeteg munka, amit beletettünk a tökéletes esküvő megszervezésébe, ne vesszen kárba egy ócska, amatőr fotós miatt. Természetesen ez mindenkinek a saját döntése, de az emlékek azok, amik örökre megmaradnak, akár fotó vagy videó formájában is. Érdemesebb erre fektetni azt az összeget, amit mondjuk, egy méregdrága tortára szánnánk.

Ami az esküvői videóst illeti, hasonlóan oda kell figyelni a választásnál. Érdemes időben eldönteni, hogy milyen tematikájú videót szeretnénk. Manapság minél rövidebb egy ilyen megörökítés, annál trendibb.

Már nem divat napjainkat a több órás videó a szertartásról és a buliról.

A mai modern technológiának köszönhetően, olyan tehetséges embereket alkalmazhatunk a nagy napunkra, akik ugyan felveszik az egész esemény lezajlását, kiválasztják a legszebb jeleneteket, pillanatokat és egy úgy nevezett klippet csinálnak az egészből. Lehet ez akár megható, boldog, vicces vagy akármilyen amilyent eltudunk képzelni.

Azonban attól függetlenül, hogy egy nagyon rövidke esküvői videóról beszélünk, az ára annál magasabb. Egy esküvői videós munkája nagy része, nem az esküvőn zajlik, ahol lefilmezi az eseményeket, hanem csak utána kezdődik el. Hatalmas munka zajlik le egy ilyen kis film elkészítéséhez. Vágás, igazítás és miegymás. Véleményem szerint, ha valami minőségi emléket szeretne hagyni az utókornak, és persze önmagának a nagy napjáról, akkor mindenképpen érdemes ilyenben gondolkodni, mert elképesztően jó dolgokat tudnak ezekből kihozni.  Sok idő lehet ezeknek az elkészítése, természetesen a szakember kapacitásától is függ, de akár fél évig is eltarthat, ezzel számolnunk kell. Fontos azonban, hogy itt is mindent foglaljunk szerződésbe, a határidővel egyetemben. Kérjük a vágott anyag mellé el a nyers videókat is, hogy a számunkra fontos pillanatokat, például a családunkról vagy barátainkról is láthassuk, és meglegyen.

  Mindenképp kétszer gondoljuk át, hogy kit alkalmazunk, érdemes véleményeket olvasgatni az interneten, különféle weboldalakon, blogokon, hiszen rengeteg tapasztalattal találkozhatunk és tanulhatunk mások hibáiból is. Inkább áldozzunk többet a jóra, mint sokat egy tudatlanra.